Het belang hiervan kan niet genoeg onderstreept worden. Er zijn veel mensen die te zwaar zijn, vanwege slechte voeding: en hiermee bedoel ik de vele snelle en slechte koolhydraten die we eten. Ze worden ons in kilo’s aangeboden in reclames en andere verleidelijke dingen.

We kunnen er dus moeilijk vanaf blijven.

Vroeger heb ik veel kookles gegeven en zei ik 65% van wat er in de supermarkten wordt aangeboden hebben we niet nodig voor ons dagelijks eten. Nu zeg ik 95% van het aanbod is ballast en dus vaak gif voor ons lichaam.

Er is heel veel over voeding geschreven omdat er iedere keer weer nieuwe “inzichten” komen. Maar er blijft een basis van wat gezonde voeding is. En die kan van mens tot mens verschillen omdat geen spijsvertering hetzelfde werkt. Wat voor de een goed en gezond is, valt bij een ander misschien wel totaal fout.

Belangrijk is, dat we je voeding aan je persoonlijke behoeftes gaan aanpassen, en dat begint bij: wat vind je lekker en wat kun je niet verdragen of lust je niet, want ook daar kan een reden voor zijn.

De invloed op ons lichaam is zo groot dat het eigenlijk bovenaan moet staan in de gezondheidswereld.

Gezond is voeding als wij de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgen:

eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en sporenelementen.

Van de eerste drie eten we teveel en van de rest te weinig.

Goede voeding bestaat voor 70% uit basevormende elementen:

groente en fruit (minimaal 400 gram per dag), aardappelen liefst biologisch en in de schil gekookt, kruidenthee, biogarde.

De overige 30% mag zuurvormend zijn:

brood, vlees, kaas, rijst, pasta’s, koffie en gewone thee.

Belangrijke regels:

  • zorg voor veel groente en  fruit
  • koop het voedsel zo vers en onbewerkt mogelijk
  • gebruik weinig, maar goede vetten
  • zorg voor afwisseling
  • eet niet te veel

INTERESSANTE ARTIKELEN OVER VOEDING
Kokosolie, nieuw wapen in de strijd tegen hart- en vaatziekten en afvallen
Nitraat wordt nitriet
Bloedsuikergehaltes in pieken en dalen