ZUREN EN BASEN IN DE VOEDING

Veel mensen in West Europa zijn overvoed en op een ongezonde manier. Wij eten te vet, te zoet en te koolhydraatrijk en dat leidt op den duur tot ziekte en verstoort ons zuur- en basenevenwicht.  Met als gevolg: onze stofwisseling wordt traag, ons prestatievermogen gaat achteruit en ons humeur heeft daaronder te leiden.
In elke van onze 70 biljoen lichaamscellen vinden dagelijks meer reacties plaats als in alle chemiefabrieken in de wereld. Daarbij worden niet allen de noodzakelijke stoffen vervaardigd, maar ook afvalstoffen, ballaststoffen, die ons organisme belasten. Deze “slakken”ontstaan als we meer zuren als basen eten.

We moeten in onze voeding een balans zoeken in de goede verhouding basen en zuren. Dat betekent, dat 1/4 van onze voeding zuurvormend mag zijn en 3/4 van onze voeding basevormend. Basevormende voeding moet altijd de overhand hebben.

Plantaardige voedingsmiddelen zijn hoofdleveranciers van basen. Zuurvormers vinden we voornamelijk in dierlijke voedingsmiddelen. Vlees bevat een hoogwaardig eiwit, dat we in kleine hoeveelheden nodig hebben als bouwstof voor ons lichaam.

De werking van zuren en basen op ons lichaam

Hieronder de vergelijking van een verzuurd lichaam en een lichaam met een uitgebalanceerd (basisch) voedingspatroon.

lichaamsfunctie

ademhalen
bindweefsel
bloeddruk
bloedsuiker
hormoonhuishuishouding
immuunsysteem
concentratie
prestatievermogen
lymfstelsel
musculatuur
zenuwstelsel
slaap
stemming
spijsvertering

verzuring

wordt sneller
verslapt, cellulitis
stijgt
stijgt
adrenaline, oestrogenen
wordt zwakker
slechter, vergeetachtig
wordt niet belast
vergroot zich
verkrampt
geprikkeld
onrustig, slaapproblemen
slecht, depressief
verstopping, opgeblazen

basisch

wordt rustig
stevig
daalt
daalt
insuline, choline
wordt sterker
hoog, goed geheugen
groot uithoudingsvermogen
verkleint zich
ontspant zich
gelijkmatig
rustig, ontspannen
vrolijk, levensblij
goede vertering



Zuur- en basen tabel van de meeste voedingsmiddelen

Een plusje is zwak basisch of zuurvormend en twee plusjes zijn sterk basisch of zuurvormend.
 



Melk en melkprodukten

Koemelk 3,5 % vet
Magere melk 1,5 % vet
Schapenmelk
Geitenmelk
Karnemelk
Kefir
Yoghurt mager
Yoghurt 3,5 % vet
Zure room
Slagroom

Verse kazen

Feta
Hüttenkäse
Mascarpone
Mozzarella
Magere kwark
Kwark 20 + 40%
Ricotta

Gerijpte kazen

Gerijpte kazen onder 50% vet
Gerijpte kazen boven 50% vet

Eigeel


Eiwit


Plantaardige vetten en oliën


Dierlijke vetten


Zoetwater- en zeevis


Zeevruchten


Vlees alle soorten


Wild en wildgevogelte


Gevogelte


Vleeswaren

Behalve Parma- en rauwe ham

Granen en meel

Boekweit
Gerst
Haver
Havervlokken
Natuurrijst
Mais
Witte rijst
Rogge
Tarwe
Volkorenmeel
Bloem

Brood  en broodjes

Witte Broodjes
Croissant
Knäkkebrood
Roggebrood
Stokbrood
Volkorenbrood
Beschuit

Deegwaren


Peulvruchten en gekiemde zaden

Gekiemde zaden
Bonen
Erwten
Linzen
Sojabonen

Groenten

Aardappel
Artisjok
Aubergine
Bladgroenten
Bleekselderij
Komkommer
Koolsoorten
Prei
Paprika
Rabarber
Rode bieten
Spinazie
Sperziebonen
Spruiten
Venkel
Witlof
Wortel
Zuurkool

Paddestoelen



Zaden, pitten en noten

Amandelen
Cashewnoten
Hazelnoten
Kastanjes
Lijnzaad
Macadamianoten
Paranoten
Pekannoten
Pinda’s
Pistachenoten
Sesamzaad
Walnoten

Fruit en gedroogde vruchten

Aardbeien
Ananas
Appels
Abrikozen
Avocado’s
Bananen
Grapefruit
Kersen zoet
Kersen zuur
Kiwi’s
Mandarijnen
Mango’s
Nectarines
Olijven
Passievruchten
Peren
Perziken
Pruimen
Rozijnen
Citroenen
Vijgen
Druiven
Sinaasappels

Basevormend


++
+
++
++
+
+

+

++




+







+

++



+














+







+



+






+

+





++



+


++

++
++
++
++
+
++
++

++
++
++

++
++
++
++

++



+


+


+



+




+
+
+
+
++

+
++

+
+
+
+
+
+
+
+
++
+
+
+
+

Zuurvormend








+

++



++
+

+
+
++
++


++




++



+

++

++

++

++

++

++



++
++
++
+
+

++
++
++

++


++
++
+

++

+

++



+
+
++




+







++



++










+
+

+
+

+
++
+

+


+





+


+












 


Een plusje is zwak basisch of zuurvormend en twee plusjes
zijn sterk basisch of zuurvormend.

Terug naar vorige pagina